top of page
Indian summer.jpg

ERIK VANSPAUWEN ART

SERENDEPITY WITH THE MAGIC TOUCH OF THE ARTIST

Klee's horse doesn't run that fast.jpg
TECHNIEK 

Ik zit voor het witte canvas. Dan sluit ik m’n ogen en … alles blijft wit. In m’n hoofd klinkt alleen de melodie van totale stilte. Het is deze visuele en auditieve waarneming die me tot serendipiteit uitnodigt. Ik geef me aan haar over zoals een schipper aan de sirenen.

 

Soms doe ik een waardevolle ontdekking terwijl ik op zoek ben naar iets anders. Is het toeval? Het is volgens mij meer dan dat. Het creëert een kader waaraan ik intuïtie en creativiteit toevoeg. Ik sta open voor wat het toeval me in de schoot werpt, … het is iets onverwachts, iets bruikbaars. Het heeft alleen nog sturing nodig.

Ik blijf niet alleen toeschouwer; ik stuur ook aan. Ik bewaak een subtiel evenwicht tussen absolute chaos en weerzinwekkende monotonie. Het ongewone en onverwachte zijn zeker een geschenk, maar competentie en expertise halen er meer uit.

Ik beklim Wittgensteins ladder en als ik bereikt heb wat ik wil, duw ik die weg. En de toeschouwer stelt zich de vraag: hoe is de kunstenaar daar geraakt? Een boeiend proces, …

 

"Serendipity with the magic touch of the artist."

BIOGRAFIE

Mijn naam is Erik Vanspauwen. In het voormalige Sint-Jansziekenhuis van Genk zag ik op 17 mei 1968 het levenslicht. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik in Beverst doorgebracht. Na mijn middelbare opleiding tot technisch tekenaar, volgde ik de opleiding vrije grafiek in het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt, waar ik in 1991 afstudeerde.

Mijn passie is altijd tweeledig geweest. Enerzijds is er de liefde voor de schilderkunst en anderzijds voor elektronische muziek.

Na mijn opleiding tot graficus heb ik een jaar heel intensief geschilderd en geëxposeerd. In die periode groeide ook de interesse voor elektronische muziek. Het project Ian Van Dahl bracht een onverhoopt succes met zich mee, met diverse hits zoals Castles in the sky, Will I, Reason en Try. Het schilderen verdween hierdoor voor een hele periode naar de achtergrond.

Ik ben me er van bewust dat de digitalisering van de maatschappij tal van mogelijkheden biedt, maar ze heeft er ook voor gezorgd dat ik het unieke en authentieke werk in de schilderkunst weer veel meer ben gaan waarderen. De meest geavanceerde computerprogramma’s bieden tal van creatieve mogelijkheden, maar slagen er niet in een origineel te creëren, hooguit een degelijke reproductie.

profiel foto Erik[3345].JPG
handtekening.png
Biografie
bottom of page